- Úvod
- Jak pečovat o váš nový nůž
V následujícím článku se podíváme, jak pečovat o nůž, tak aby vydržel nikoli pár let, ale třeba i několik generací.
Správná péče by se dala shrnout do čtyř bodů
- udržujte ho ostrý
- udržujte ho čistý
- udržujte ho namazaný
- udržujte ho dotažený
Udržujte ho ostrý
Účelem nože je řezání a z toho plyne, že nůž by měl být ostrý. Tupý nůž se špatně používá a zvyšuje riziko zranění.
Ohledně broušení toho bylo již napsáno obrovské množství, existují i facebookové skupiny, kde se dozvíte v podstatě všechno.
Naším hlavním tipem je nenechat nůž úplně ztupit - při běžném každodenním použití většinou nedojde během jednoho dne k velkému ztupení nože. Ideální je tedy pokud jsem nůž použil, tak mu večer věnovat trochu péče aby sloužil i další den. Nemluvíme tu o nějakém velkém broušení, ale o pár tazích například na keramickém brousku nebo kůži.
Při větším ztupení už se vyplatí sáhnout po nějaké brusné sadě, která má kameny několika hrubostí a systém držení úhlu. Případně si nechat nůž jednou za čas profesionálně nabrousit a pak ho jen udržovat.
Udržujte ho čistý
Nůž se zanáší jak používáním, tak i samotným nošením v kapse. Ideální je nůž po každém použití otřít a osušit a současně provádět pravidelně větší čištění
- Odstraňte viditelné znečištění - použít lze měkký hadřík nepouštící chlupy a na nedostupných místech postačí například párátko. Použít lze také stlačený vzduch na vyfouknutí nečistot.
- Omyjte nůž - použijte vlažnou vodu a jemné mýdlo a nůž dostatečně propláchněte. Je možné ho také ponořit, ale následně je potřeba dát pozor aby nůž dostatečně vyschnul. Tento krok aplikujte pouze na nože z nerezové oceli. Na odstranění nečistot můžete použít například kartáček na zuby, vatové tyčinky nebo párátka.
- Vysušte nůž - po umytí je nutné nůž důkladně vysušit. I nerezová ocel může zreznout. Použít můžete hadr, nebo také stlačený vzduch. Následně nechte nůž kompletně vyschnout před namazáním.
Udržujte ho namazaný
K tomuto není potřeba nic moc psát. Nůž po vyschnutí namažte vhodným olejem a přebytky setřete hadříkem nepouštícím chlupy. Pokud používáte nůž na potraviny, tak je důležité použít zdravotně nezávadný olej.
Udržujte ho dotažený
Při používání nože může dojít k povolení šroubků, proto je dobré se pravidelně ujišťovat, že jsou správně dotažené. Povolené šroubky mohou vést v horších případech ke zranění nebo miniálně kjejich ztrátě a tím i ztrátě záruky. Na zavíracích nožích jsou nejčastěji použity torxy (hvězdičky) o velikosti 6-10. Tedy postačí malá sada a máte vše co potřebujete. Většina lepších nožů má šroubky už z výroby zajištěny lepidlem k tomu určeným.
Pokud šroubek vyndáte, je vhodné před jeho zašroubováním opět aplikovat lepidlo, které je na toto speciálně určené - zabrání povolení šroubku a současně je možné ho znovu povolit. Doporučujeme loctite 242, který je běžně k sehnání, případně v naší nabíce naleznete i jeho jednorázové balení určené ná cca 10 šroubků.